Zaplanuj zdrową dietę dla siebie

Jesteś nie tylko tym co jesz, ale także jak jesz. Lekko- czy ciężkostrawne? Sprawdź!

Zasady diety

O dobrą, zdrową dietę możemy zadbać sami. Powinniśmy dokładnie przyjrzeć się temu co i jak jemy, a następnie pozbyć się złych nawyków i wyeliminować nieodpowiednie produkty.

Przede wszystkim dietę powinno się podzielić na 5-6 równych posiłków dziennie. Dzięki temu zachowamy równowagę w dostarczaniu kalorii i unikniemy uczucia przejedzenia. Pokarm należy spożywać powoli, w bezstresowych warunkach, najlepiej w pozycji siedzącej. Między posiłkami zalecane jest picie wody lub specjalnie przygotowanych ziół wspomagających trawienie jak np. rumianek czy mięta. Odradza się picie alkoholu, kawy i napojów gazowanych, ponieważ są bardzo kaloryczne, mogą powodować refluks żołądkowy, a nawet podrażnienia lub stany zapalne.

Ważnym jest, aby w miarę możliwości dania smażone zastąpić grillowanymi, a zamiast produktów pieczonych i peklowanych spożywać gotowane tradycyjnie lub na parze. Na miejsce pokarmów tłustych i konserwowanych powinniśmy wprowadzić produkty zawierające błonnik, jak np. makarony lub ryż, a także warzywa i owoce. Poprawiają one perystaltykę dróg żółciowych i czynność ruchową jelit.

Należy pamiętać, że dobranie odpowiedniej diety jest sprawą indywidualną. Każdy organizm może reagować inaczej na dane produkty lub zalecenia.


Do zasad lekkostrawnej diety należą:

Odpowiedni dowóz energii = często a mało

By dobrze funkcjonować, nasz organizm potrzebuje różnorodnych produktów. Najlepiej spożywać 5-6 urozmaiconych posiłków dziennie, popijając je wodą. U zdrowej osoby zapotrzebowanie na dzienną porcję kalorii (w tym także białka i węglowodanów) zależy m.in. od aktywności, wieku i masy ciała. Dostosowanie diety powinno więc odbywać się w sposób indywidualny. Przyjmuje się jednak, że minimalne dzienne spożycie to 1200 kcal dla kobiet i 1800 kcal dla mężczyzn.

W przypadku przewlekłego zapalenia trzustki dzienne zapotrzebowanie na kalorie to 2500-3000 kcal równomiernie rozłożone na 5-6 posiłków. W przypadku chorób dróg żółciowych zapotrzebowanie na kalorie nie wzrasta, natomiast pożywienie powinno być rozłożone na 4-6 posiłków. Większość energii powinna pochodzić z węglowodanów złożonych. Najlepszym źródłem węglowodanów złożonych są produkty zbożowe (kasze, makarony, ryż) oraz ziemniaki.

Odpowiedni dobór produktów

Produkty używane do przygotowania potraw powinny być świeże i jak najlepszej jakości. Nie należy jadać produktów wysoko przetworzonych, które zazwyczaj charakteryzują się dużą ilością soli, tłuszczu oraz substancji dodatkowych np. konserw, gotowych zup czy sosów.

Ograniczenie ilości tłuszczu w diecie

Ilość tłuszczu w diecie nie powinna przekraczać 60-80 gramów (w chorobach trzustki) i 40-50 g (w chorobach dróg żółciowych) w ciągu dnia, co stanowi około 20% całkowitej energii dostarczanej z pożywieniem. Jest to wskazane ze względu na fakt, iż trawienie i wchłanianie tłuszczu jest znacznie utrudnione. Tłuszcz dodatkowo stymuluje czynność skurczową pęcherzyka żółciowego przyczyniając się do nasilenia objawów i wystąpienia napadów kolki wątrobowej. Przede wszystkim należy ograniczyć tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Również wszystkie tłuste produkty i potrawy są przeciwwskazane.

Należy pamiętać, że praktycznie połowę podanej wyżej ilości tłuszczu stanowi tłuszcz tzw. niewidoczny. Oznacza to, że tłuszcz zawarty w produktach tłuszczowych stosowanych np. do smarowania pieczywa lub dodawanych na surowo do gotowych potraw nie powinien przekraczać połowy wyżej przedstawionej porcji w ciągu dnia.

Unikanie jaj

Dieta w kamicy pęcherzyka żółciowego praktycznie wyklucza jedzenie żółtek jaj. Mogą one powodować silne skurcze pęcherzyka żółciowego, a tym samym napad kolki wątrobowej, a poza tym są bogatym źródłem cholesterolu, który jest głównym składnikiem większości kamieni żółciowych. Zdarza się, że nie wszyscy chorzy mają negatywną reakcję na żółtko, chociaż należy to do rzadkości. Osoby te mogą dodawać żółtka do potraw, ale również w ograniczonych ilościach. W chorobach trzustki należy wziąć pod uwagę osobniczą tolerancję na żółtko. Przy dobrej reakcji całe jaja powinno się jadać w ilości 1-2 tygodniowo najlepiej w postaci rozproszonej.

Więcej pełnowartościowego białka

W przewlekłym zapaleniu trzustki białko powinno stanowić około 30% dziennej racji pokarmowej, czyli 60-120 g/dobę w zależności od kaloryczności diety. W diecie człowieka zdrowego ilość białka stanowi 15% udziału energii z pożywienia.

Więcej błonnika pokarmowego w chorobach dróg żółciowych

Błonnik pokarmowy poprawia perystaltykę dróg żółciowych i czynność ruchową jelit. Zapobiega zaleganiu żółci w pęcherzyku i w ten sposób utrudnia powstawanie kamieni żółciowych. Źródłem błonnika powinny być produkty zbożowe takie jak drobne kasze, makarony, ryż oraz warzywa i owoce. W chorobach trzustki ilość błonnika w diecie jest zależna od indywidualnej tolerancji.

NAZWA PRODUKTU LECZNICZEGO: Pangrol 10 000, 10 000 j. Ph. Eur., kapsułki Pangrol 25000, 25 000 j. Ph. Eur., kapsułki SKŁAD JAKOŚCIOWY I ILOŚCIOWY: Pangrol 10 000: 1 kapsułka (z minitabletkami odpornymi na działanie soku żołądkowego) zawiera pankreatynę (Pancreatinum)wieprzową o aktywności enzymatycznej: lipazy 10 000 j. Ph. Eur., amylazy 9 000 j. Ph. Eur., proteaz 500 j. Ph. Eur., substancja pomocnicza o znanym działaniu: żółcień chinolinowa Pangrol 25000: 1 kapsułka (z minitabletkami odpornymi na działanie soku żołądkowego) zawiera pankreatynę wieprzową o aktywności enzymatycznej: lipazy 25 000 j. Ph. Eur., amylazy 22 500 j. Ph. Eur., proteaz 1 250 j. Ph. Eur. ,substancja pomocnicza o znanym działaniu: żółcień chinolinowa POSTAĆ FARMACEUTYCZNA: Kapsułka zawierające minitabletki odporne na działanie soku żołądkowego WSKAZANIA DO STOSOWANIA: Uzupełnianie enzymów trzustkowych w zaburzeniach trawienia wynikających z braku lub niedostatecznego wydzielania i (lub) działania enzymów trzustkowych w dwunastnicy. Takie zaburzenia mogą np. wystąpić w następujących okolicznościach: rzewlekłe zapalenie trzustki niezależnie od jego przyczyny (na tle alkoholowym, urazowym, autoimmunologicznym, polekowym, zwapnienia tropikalnego, samoistnego); mukowiscydoza; zwężenia przewodu trzustkowego spowodowanego np., przez chorobę nowotworową lub kamienie żółciowe; zaburzenia wątroby i dróg żółciowych; całkowita lub częściowa resekcja trzustki, wycięcie trzustki i dwunastnicy; przyspieszony pasaż jelitowy na skutek resekcji żołądka i jelita cienkiego, stresu lub chorób zapalnych jelit; spożywanie ciężkostrawnych pokarmów roślinnych, tłuszczów i pokarmów, do których układ trawienny nie jest przyzwyczajony oraz wynikające z tego zaburzenia wchłaniania substancji odżywczych i niestrawność; choroba trzewna; choroba zapalna jelit (zwłaszcza choroba Crohna); cukrzyca; zespół nabytego braku odporności (AIDS); zespół Shwachmana; zespół Sjögrena. Produkt leczniczy można stosować u osób dorosłych (w tym także osób w podeszłym wieku) i dzieci. PRZECIWWSKAZANIA: Nie należy przyjmować produktu leczniczego Pangrol w przypadku potwierdzonej nadwrażliwości na wieprzowinę (alergii na mięso wieprzowe) lub inny składnik produktu leczniczego Pangrol. Ostre zapalenie trzustki i ostre napady w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki, w fazie zaostrzenia choroby. Natomiast sporadyczne podawanie produktu jest właściwe w fazie ustępowania choroby, w trakcie rozszerzania diety doustnej, jeżeli występują cechy utrzymywania się zaburzeń czynności trzustki. PODMIOT ODPOWIEDZIALNY POSIADAJĄCY POZWOLENIE NA DOPUSZCZENIE DO OBROTU: BERLIN-CHEMIE AG Glienicker Weg 125 12489 Berlin, Niemcy Na podstawie ChPL z dn. 17.08.2012. INFORMACJA NAUKOWA: BERLIN-CHEMIE/MENARINI POLSKA Sp. z o.o. ul. Cybernetyki 7B, 02-677 Warszawa, tel. 22 566 21 00.
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.