Jak wygląda proces trawienia?
Rzadko kiedy myślimy, co dzieje się ze spożywanym przez nas pokarmem. Tymczasem trawienie rozpoczyna się już w ustach. Zęby siekają jedzenie, a ślina nadaje mu rzadszą konsystencję w celu łatwiejszego przełykania. Amylaza ślinowa rozpoczyna proces rozkładania węglowodanów. Później pokarm przechodzi do przełyku, a następnie do wpustu żołądka. Gruczoły żołądka od razu wytwarzają kwaśny sok żołądkowy, rozkładający białka. To tutaj pokarm jest mieszany i przybiera płynną postać. Treść pokarmowa przechodzi do dwunastnicy, gdzie jest mieszana z enzymami trawiennymi trzustki a następnie trafia do jelita cienkiego, gdzie proces trawienia jest kontynowany. Resztki pokarmu przenoszone są do jelita grubego, skąd następnie są wydalane.
Jaka jest rola trzustki w procesie trawienia?
Trzustka to gruczoł o długości około 12–15 cm i grubości 2,5 cm, położony za żołądkiem. Jest to jeden z ważniejszych, a zarazem najbardziej niedocenianych narządów w organizmie człowieka. Wytwarzany przez trzustkę sok trzustkowy i zawarte w nim enzymy odpowiadają nie tylko za prawidłowe trawienie, ale i regulują stężenie cukru we krwi.
Trzustka produkuje także hormony. Za ich wytwarzanie odpowiedzialne są tzw. wyspy trzustkowe Langerhansa. Mimo iż mają one tak ważne zadanie, stanowią zaledwie 1% masy trzustki. Wytworzone hormony następnie przedostają się bezpośrednio do krwioobiegu.
- Insulina i amylina stanowią ok. 70-80% produkowanych przez trzustkę hormonów.
- Do pozostałych hormonów produkowanych przez trzustkę należą glukagon, somatostatyna i polipeptyd trzustkowy.
Co to są enzymy trawienne i jaka jest ich funkcja?
Trzustka wytwarza codziennie 1 200–1 500 ml soku trzustkowego, który jest przejrzystym, bezbarwnym płynem składającym się w większości z wody, pewnych ilości soli, dwuwęglanu sodu i szeregu enzymów:
- enzym trawiący węglowodany zwany amylazą trzustkową,
- enzymy trawiące białko o nazwach trypsyna, chymotrypsyna, karboksypeptydaza,
- enzym trawiący triglicerydy zwany lipazą trzustkową,
- enzymy trawiące kwasy nukleinowe określane jako rybonukleaza i dezoksyrybonukleaza.
Kiedy trzustka nie działa prawidłowo?
Choroby trzustki obejmują zaburzenia:
- wewnątrzwydzielnicze - cukrzyca,
- zewnątrzwydzielnicze - różne postacie zapalenia trzustki (ostre i przewlekłe), nowotwory łagodne i złośliwe, a także choroby genetyczne (mukowiscydoza).
Ostre zapalenie trzustki jest ostrym zaburzeniem z bólami brzucha i podwyższeniem aktywności enzymów trzustkowych we krwi i moczu w wyniku zapalnej choroby trzustki.
Przewlekłe zapalenie trzustki to postępująca, zapalna choroba charakteryzująca się nieodwracalnymi zmianami morfologicznymi, której na ogół towarzyszy ból i trwała utrata funkcji zewnątrzwydzielniczej.